Steenwol

Steenwol isolatie voor vloer, spouwmuurisolatie en dak isolatie

Steenwol prijzen vergelijken en veel aandacht voor productie, opslag verwerking en veiligheid. Voordelig steenwol kopen gaat verder dan de laagte prijs betalen…

Steenwol is het zachte isolatiemateriaal dat wereldwijd veel gebruikt wordt als spouwmuurisolatie. Naast als thermische isolatie en geluidsisolatie worden de steenwol isolatieplaten ook in de tuinbouw gebruikt wordt als groeimedium (substraat).

 

Bouwkundige toepassing

We beperken ons hier tot de bouwkundige toepassing van steenwol isolatieplaten in nieuwbouw, verbouw, na isoleren en renovatie van gebouwen. Naast isoleren van huizen, kantoren, scholen worden ook werkplaatsen en fabrieken steeds beter geïsoleerd.

Ook gaan we dieper in op steenwol productie, waar deze isolatiewol toepassen en waar juist niet. Hoe steenwol opslaan en goed verwerken met aandacht voor veiligheid en milieu (VGM).

 

Bespaar geld met Steenwol

Tot slot vind je alle info over steenwol kopen, merken vergelijken en eigenschap per type en uitvoering. Vind voor iedere bouwkundige situatie de beste steenwol isolatieplaat.

Goed geïnformeerd steenwol isolatie prijzen vergelijken, kiezen  en kopen bespaart veel geld! Lees snel verder over alle soorten steenwol isolatie online te koop.

Steenwol prijzen vergelijken? Kijk direct op Deze Pagina!

 

Steenwol Productie

Steenwol is een natuurlijk materiaal met vulkanisch gesteente als basis grondstof. Dit is direct uitleg van verklaring waarom de naam steenwol is. Info over het productie en proces vind je op steenwol info, en bekijk ook deze steenwol video voor extra uitleg.

 

Waar Steenwol Toepassen

Steenwol is voor isoleren in veel situaties en bouwkundige details geschikt. Een overzicht met de belangrijkste standaard details voor toepassingen van steenwol isolatie in bouw projecten en utiliteitsbouw (B&U) werken:

- Kruipruimte isolatie (Kruipruimte isoleren)

- Vloerisolatie (ook kruipruimte isoleren)

- Spouwmuurisolatie (gevelisolatie)

- Dakisolatie (zolder isoleren en dakplaten)

- Geluidsisolatie (geluid demping en akoestische absorptie)

- Isolatie van bergingen en bijgebouwen (schuur bouwen)

- Diverse toepassingen meer

 

Na-isoleren met steenwol

Voor renovatiewerk, verbouwing en na-isoleren van woningen zijn steenwol platen goed te gebruiken. Hoewel hiervan niet echt speciale steenwol renovatieplaten bestaan, zijn dekens en elementen eenvoudig op maat te snijden.

Als je zelf geen klusser bent, kun je vrijblijvend advies aanvragen.

Isolatiemateriaal speciaal voor verbouw en renovatiewerk vind je wel onder glaswol. Of kijk voor uitgebreide info over na-isoleren van vloeren op deze specialistische website over Kruipruimte isoleren.

 

Waar steenwol niet gebruiken

Steenwol is voor veel bouwkundige details en isolatiewerkzaamheden zeer geschikt. Ten behoeve van isoleren vochtige of permanent natte ruimtes als zwembaden, koelcellen en bouwkundige vriesruimtes kun je deze wol misschien beter niet gebruiken. Denk voor deze situaties aan andere isolatiematerialen, gebruik hier bijvoorbeeld Harde isolatie zoals PURPIR of Polyurethaan (PU) isolatie.

 

Verwerken

De isolatie laat zich gemakkelijk verwerken, op maat snijden en in gewenste vorm zagen. De methode van verwerken en isolatieplaten vastzetten en monteren is afhankelijk van type isolatie, bouwkundige detaillering, voorwaarden (bestek) en toepassing.

In algemene zin is wel wat te noemen over de beste manieren van steenwol verankeren.

Mogelijkheden steenwol isolatie verwerken: (details)

- Als spouwmuur isolatie tussen stenen muren (spouwanker met klemschijf verankerd, aantal spouwankers per m2 volgens bestek, dit is situatie afhankelijk.)

- Tussen houten regelwerk HSB wanden, buitenblad en binnenwanden (inklemming en opsluiting tussen platen, gipsplaten of regelwerk)

- Tussen Balklaag van plat dak aan of hellend dak, isolatie aan de binnenzijde (koud dak constructie). Steenwol dekens met  spijkerflens cachering kunnen onafgewerkt in het zicht blijven. Maar pas op, dit is in dagelijks woongebruik wel kwetsbaar voor beschadiging.

Afwerking dakbeschot en isolatiedekens met gipsplaten komt dan ook veel voor. Dit beschermt de isolatie en geeft een nette afwerking van plafond of dakbeschot. De isolatieplaten worden hierbij tussen balken (dakbalken, sporen of gordingen) ingeklemde, de steenwol platen zijn hiermee opgesloten.

- Als isolatie van een plat dak met Kunststof dakbedekking als PVC of EPDM (omgekeerd dak, ook wel warm dak genoemd). De steenwol wordt met dakbedekking ingesloten, en hierna van een ballastlaag voorzien. Bij het lopen op zo’n dak voel je soms de isolatie onder je voeten wel wel comprimeren, samendrukken door inveren.

- Binnen boven op plafonds en systeemplafonds, als thermische isolatie of akoestische absorptie. Isolatiedekens liggen bovenop op plafondplaten.   (Los gelegd, met klemmen bevestigd of met draden verankerd.)

De ervaren klusser kan misschien zelf isoleren, maar de meeste mensen laten dit doen. Bekijk de mogelijkheden van de Isolatiespecialist. Vraag advies en download Hier een aantal offertes.

Bouwfisiche toepassing en voorschriften
Lees meer over voorschriften en bouwfisische toepassing >>

 

Opslag
Hou bij opslag van zachte isolatie altijd rekening met de volgende 7 punten >>

 

Veiligheid (VGM)

Veiligheid staat in het arbeidsproces altijd voorop, zo ook bij isolatiewerk. Het verwerken van vezelplaten als steenwol kan huidirritatie veroorzaken bij contact met de onbedekte huid.

Daarom aandacht voor VGM, met handige tips om irritatie aan huid, ogen en luchtwegen te voorkomen. Lees al deze praktische tips op veiligheid VGM.

 

Milieu (VGM)

Isolatie producenten nemen het milieu serieus, investeren en dragen hier actief positief aan bij. Bovenal is isolatie in gebruik zelf een energiebesparend middel.

Dit alles heeft te maken met Mens, Milieu en Geld, benieuwd naar onze mening op deze opmerkelijke uitspraak? Bekijk onze persoonlijke visie onder milieu VGM.

 

Merken en types en plaatuitvoering
De markt kent enkele dominante producenten van steenwol isolatie. Ieder merk heeft een aanbod van isolatieplaten voor verschillende toepassingen, en hanteert hiervoor zijn eigen types en codes.

Elke fabrikant kan het gehele productenaanbod leveren, dus voor Vloerisolatie, wandisolatie als spouwmuurisolatie en Dakisolatie. Steenwol korrels zijn niet in alle merken verkrijgbaar.

Bekende steenwol merken
- Rockwool

 

Prijzen en kopen
De prijs voor steenwol kopen online vind je op Steenwol vergelijken.

 

Handige websites voor doe-het-zelf en uitbesteden vind je onder nuttige links.

Wat is het verschil tussen Steenwol isolatie en Glaswol, PUR , PIR of Polyurethaan? Klik voor specifieke eigenschappen per isolatiemateriaal of ga naar de beginpagina.