Glaswol

Glaswol isolatie spouwmuur-isolatie, wand en dakisolatie

Glaswol vergelijken met aandacht voor productieproces, opslag, aanbrengen, veiligheid en glaswol prijzen. De beste glaswol kopen voor ieder bouwkundig detail.

Glaswol valt onder de categorie zacht isolatiemateriaal en wordt veel tussen muren verwerkt als spouwmuurisolatie en als dakisolatie. Na thermische isolatie is glaswol zeer nuttig als akoestische geluid absorptie (ofwel geluidsisolatie nagalm demping).

 

Bouwkundige toepassing

Glaswol isolatie is als basis in 2 verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, verdeeld naar glaswol isolatieplaten en glaswol isolatiedekens. Hiernaast wordt glaswol isolatiemateriaal weer onderverdeeld in verschillende soorten platen en diverse types dekens. Iedere uitvoering hiervan is ontworpen op specifieke bouwkundige toepassingen.

Als je het niet wil volgen, laat je dan door de isolatiespecialist adviseren.

Aan glaswol platen voor spouwmuurisolatie worden heel andere eigen gesteld dan aan isolatiedekens voor een zolder isoleren. De te gebruiken glaswol isolatie uitvoering is afhankelijk van bouwkundige toepassing in nieuwbouw, renovatie, verbouwen van huizen en gebouwen.

Stel vragen als wanneer glaswol wel en waar glaswol isolatie niet toepassen? Vind alle antwoorden ook over glaswol productie, opslag van bouwmateriaal, verwerken van isolatie en tips voor veilig werken met oog voor mens en het milieu (VGM).

 

Besparen met Glaswol

Natuurlijk is het interessante meer te weten over glaswol prijzen vergelijken, merken kiezen en isolerende eigenschap per type isolatieplaat te weten. Ontdek zo de beste glaswol isolatie plaat of deken voor jouw bouwkundige situatie.

Goed isoleren bespaart op lange termijn veel geld op de energiekosten. Op korte termijn levert het goede type kiezen en vervolgens glaswol  isolatie prijzen vergelijken direct geld op. Kijk voor alle glaswol isolatie platen te koop online!

 

Glaswol kopen? Kijk Hier voor prijzen vergelijken!

 

Productieproces glaswol

Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas als grondstof, deze isolatie is hiermee van echt natuurlijk materiaal. En precies ook zoals de naam glaswol doet vermoeden is deze hiervan afgeleid.

Info over het productie en proces vind je op glaswol info  steenwol info, bekijk ook de glaswol video voor meer achtergrond informatie.

 

Wanneer Glaswol gebruiken

Voor thermisch isoleren van huizen, aanbouwen als Dakkapellen, Begingen en bedrijfspanden is glaswol isolatie zeer geschikt. De volgende bouwkundige situaties in woningbouw en utiliteitsbouw (B&U) worden met glaswol tegen koude geïsoleerd:

- Spouwmuurisolatie (gevelisolatie buitenmuur)

- Houten binnenspouwbladen HSB (houtskeletbouw)

- Kanalen dichten (kanaalplaatvloer kanalen dichtzetten met proppen glaswol isolatie)

- Dakisolatie (zolder isoleren, daken en dakplaten)

- Binnenwanden HSB (houtskeletbouw)

- Metal stud wanden (compartimentering binnenwanden)

- Geluidsabsorptie  (akoestische absorptie van geluid, geen demping)

- Isolatie van bergingen en bijgebouwen (schuur bouwen)

 

Geluid akoestisch dempen isolatie

Glaswol heeft door de open structuur eigenschappen geluid goed te absorberen. Dit wordt in de bouw gebruikt om de akoestiek van ruimtes te verbeteren, het voorkomt nagalm effect. Dit is soms wenselijk in grote hole ruimtes en zalen waar veel mensen bij elkaar komen. Nagalm kan daar zo sterk zijn dat een spreker onverstaanbaar is voor zijn publiek.

Ook in openbare gebouwen als scholen, theaters en muziekruimtes kan glaswol de akoestiek sterk verbeteren. Denk ook aan oefenruimtes voor muziek, concertgebouw en geluidsstudio’s. Vraag hiervoor een offerte aan bij de specialist.

Dit akoestisch dempen moet je overigens niet verwarren met geluidsisolatie voor het verminderen van overlast door te hard lawaai. Voor het tegenhouden van hoge geluidsvolumes is in beginsel massa nodig. Glaswol is juist erg licht, voor geluidsisolatie zijn speciale geluidsisolatie platen te koop.

 

Na-isoleren met steenwol

Glaswol platen en dekens zijn naast nieuwbouw ook bruikbaar voor renovatie, Verbouwingen en na-isolatie van je huis. Hiervoor zijn speciale glaswol renovatieplaten te bestellen, deze isolatiedekens zijn flexibel in gebruik.

Zoek voor glaswol dekens speciaal voor na-isoleren bij Huis verbouwen. Of direct een prijs aanvragen voor isoleren.

 

Glaswol niet gebruiken voor

In bouwkundige details is glaswol isolatie en isolatiewerkzaamheden zeer geschikt. Voor geluidsisolatie is glaswol vanwege het geringe eigen gewicht niet geschikt. Het heeft geen eigen massa die nodig is om hard geluid tegen te houden. Voor akoestische van ruimtes verbeteren is het weer wel perfect te gebruiken.

In bouwkundige details van woningen is glaswol zeer geschikt als isolatiemateriaal. Hoewel glaswol zelf goed tegen vocht kan, is het niet voor alle natte ruimtes te gebruiken.

Glaswol kun je beter niet gebruiken voor het isoleren in een permanent vochtige omgevingen onder het maaiveld. zoals onderste spouwmuurisolatie. Permanent vochtige spouw, natte kruipruimtes, vloeren direct boven natte ruimtes en zwembaden.

Ook voor industriële koelcellen en grote vriesruimtes kun misschien beter een ander isolatiemateriaal dan glaswol gebruiken. Denk voor uitzonderlijke situaties aan isolatiematerialen bijvoorbeeld aan PIR isolatie,  PUR, of Polyurethaan (PU).

 

Verwerken

Glaswol isolatie is ligt en gemakkelijk in gebruik maar kan bij het verwerken wel voor huidirritarie en gevoelige luchtwegen veroorzaken. Gebruik voor het verwerken altijd handschoenen en bij snijden en zagen ook een mondkapje. Kijk hiervoor ook op veiligheid VGM.

Veel klachten door irritatie van de huid kun je ook zelf verhelpen, lees hier hoe je Huidaandoeningen verhelpen kunt.

De beste manier van vastzetten en monteren hangt af van type isolatie (plaat of isolatiedeken) en het bouwkundig detail, Bestek en tekeningen. De volgende aanwijzingen gaan in genoemde situaties vrijwel altijd wel op.

 

Glaswol isolatie verwerken tips: (details)

- Tussen houten HSB regelwerk van houtskeletbouw wanden, buitenblad en binnenmuren wanden (ingeklemd en opgesloten tussen plaat, gipsplaat of regelwerk)

- Spouwmuurisolatie tussen twee stenen muren (spouwanker verankerd met klemschijf, hoeveelheid spouwankers (st.) per vierkante meter (m2) volgens bestek en voorschriften, dit is ook per project verschillend.)

Afwerking met een plaat van Isolatiedekens en dakbeschot kan met een gipsplaat afgewerkt worden. Dit geeft naast bescherming een nette afwerking van dakbeschot of plafond. Hierbij worden de isolatiedekens tussen de balken (gordingen, sporen en dakbalken) opgesloten, de glaswol dekens zijn hiermee dan ingeklemd.

- Bovenop systeemplafonds en getimmerde plafonds is glaswol zowel voor thermische isolatie als akoestische geluid absorptie in te zetten. De isolatie dekens liggen hierbij op de op plafondplaten. (Los liggend of bevestigd  met klemmen of middels draden verankerd.)

- Ook zijn er speciale bouwkundige akoestische plafond platen te timmeren, te herkennen aan de zichtbare perforaties (gaatjes groot en klein, vierkantjes, sterrenhemel, sleuven of slobgaten, enz). Samen met een afgewogen vulling van glaswol dempen deze plafonds de hele ruimte waarin ze gemonteerd zijn. Het hele plafond bedekken met deze kostbare platen is altijd lang niet nodig. Het aanbrengen van plafondeilanden kan al voldoende dempend effect geven , dit oogt speels en is budget vriendelijker.

- Als plat dakisolatie met Kunststof dakbedekking als PVC of EPDM (warm dak of omgekeerd dak genoemd) is steenwol ook bruikbaar. Het glaswol wordt door middel van dakfolie ingewerkt, en vervolgens van een ballast tegen opwaaien beschermd. Bij belopen van een omgekeerd dak met steenwol voel je soms de isolatie onder je voeten soms wel wat “veren en kraken”.

- Bij plat dak en hellend dak tussen de balklagen, isolatie aan de binnenzijde (koud dakconstructie). Glaswol dekens met cachering en spijkerflens kunnen onafgewerkt in het zicht verwerkt zijn. Weet dat dit in het dagelijks gebruik mechanisch wel kwetsbaar voor beschadigingen. Dit is eenvoudig te voorkomen met een afwerkplaat.

Isoleren is wel vakwerk, een specialist helpt voor iedere situatie graag een passende oplossing bepalen. Vraag direct vrijblijvend advies en offerte aan.

Voorschriften bouwfisiche toepassingen
Meer over voorschriften en bouwfisische toepassing >>

 

Opslag
Bij opslag van zachte isolatie houw je altijd rekening met deze punten >>

 

Veiligheid (VGM)

Veiligheid en veilig werken staat ook bij isolatie werkzaamheden altijd voorop. Verwerken van vezelplaten als glaswol en steenwol kan irritatie aan de huid veroorzaken bij (indirecte) aanraking met de huid.

Neem voor aanvang werkzaamheden onze VGM pagina door, handige tips die irritatie aan ogen, huid, en luchtwegen voorkomen. Lees de korte praktische tips op veiligheid VGM.

 

Milieu (VGM)

Steeds meer producenten van isolatiemateriaal nemen ons milieu serieus door milieuvriendelijk te investeren dragen zij positief bij aan een schonere omgeving. Dit bovenop een fraai Energiebesparend product als warmte isolatie.

Alles wat we zijn en om ons heen heeft te maken met Mens, Milieu en Geld. Ontdek hoe wij tot deze opmerkelijke uitspraak komen? Onze persoonlijke visie zie je onder milieu VGM.

 

Merken en types en plaatuitvoering
De isolatie markt kent enkele grote glaswol producenten van isolatieplaten en thermische dekens. Elk merk heeft een isolatieplaten aanbod voor iedere bouwkundige oplossing met hieraan zijn productnamen gekoppeld met eigen codes.

Bijna alle fabrikanten kunnen het totale aanbod van producten leveren, dus van vloer tot dakisolatie en spouwmuurisolatie tot binnenwand isolatie.

Bekende steenwol merken
- Knauf
- Isover
- Ursa
- Gamma
- Praxis

Prijzen en kopen
Prijzen voor glaswol kopen vind je hier online en ga ook Glaswol vergelijken.

Maak optimaal gebruik van het internet en ervaar het gemak van nuttige tips.

Verschil weten tussen Glaswol isolatie en Steenwol, PIRPUR of Polyurethaan? Klik door voor eigenschappen per isolatiemateriaal specifiek of start op de beginpagina.